Obiectiv

Scopul acestui curs este de a oferi înțelegere asupra fundamentelor NFT-urilor, ce le face valoroase, care sunt aplicabilitățile acestora, dar și cum ne fac viața mai bună. În aproximativ 12 ore descoperi use case-uri valabile pentru viața de zi cu zi, devii un colecționar avizat și înveți cum se creează o colecție NFT.

Course Overview

 • Capitolul 1: Introducere în lumea NFT-urilor
  În acest capitol înțelegem ce este un blockchain, care sunt caracteristicile acestuia și care sunt inovațiile pe care această tehnologie le aduce. Apoi, aflăm ce este un NFT, ce poate reprezenta un NFT, și care este valoarea unuia.

 • Capitolul 2: Web3
  În cel de-al doilea capitol ne concentrăm asupra Web3, pe care îl comparăm cu precedentele iteratii ale internetului și identificăm modurile în care se comunică în aceast noua eră. În plus, analizăm spațiul NFT din punctul de vedere al joburilor existente și cum putem începe o carieră în web

 • Capitolul 3: Smart Contracts
  Aproape totul se bazează pe smart contracts în lumea crypto, iar această secțiune aduce explicații pentru modul în care funcționează acestea, când a apărut conceptul, respectiv care sunt standardele tokenilor pe diferite blockchainuri.

 • Capitolul 4: Portofelele crypto
  Seed phrase, adresa publică, cheia publică sau cheia privată sunt câteva dintre noțiunile explicate în acest capitol. De asemenea, aici învățăm să creăm și să gestionăm portofele crypto, dar și care sunt diferențele dintre un hot wallet și un hardware wallet.

 • Capitolul 5: Aplicabilitatea NFT-urilor
  Principalele aplicabilități ale NFT-urilor par a fi în sectorul artei și cel al muzicii, însă acestea au utilitate în mai multe domenii. Povestim despre fotografie, artă generativă (și modul în care o folosea și Mozart), collectibles (și cum au apărut Cryptopunks), metaverse, ticketing, imobiliare, articole scrise, memes, gaming și altele.

 • Capitolul 6: Cumpărarea și vânzarea de NFT-uri
  În acest capitol învățăm să folosim un marketplace, cumpărăm, vindem, mintăm (creăm) și transferăm NFT-uri. Mai mult, discutăm despre allowlists, de ce au apărut, care e rolul lor și cum le putem obține.

 • Capitolul 7: NFT-uri on / off chain
  Această secțiune abordează modul de stocare al fișierelor media cu care e corelat un token și înțelegem ce este și de ce este importantă folosirea IPFS (InterPlanetary File System). În plus, învățăm să verificăm dacă un NFT este stocat pe IPFS, dar discutăm și despre Filecoin, respectiv Arweave.

 • Capitolul 8: Extras
  În acest capitol discutăm despre cum analizăm un proiect NFT și care sunt câțiva metrici relevanți. De asemenea, învățăm să citim un smart contract, iar în final avem o listă de resurse de tooluri utile, numai bune pentru un colecționar NFT.

 • Capitolul 9: Crearea de NFT-uri
  Arta poate fi 1:1 sau generativă. În aceasta secțiune vom minta (crea) o poză ca NFT 1:1 folosind Opensea. De asemenea, vom minta o colecție de 100 de NFT-uri ca artă generativă folosind Bueno, fără să fie nevoie să scriem vreo linie de cod. În final, avem câteva tips & tricks pentru marketarea unei colecții NFT.

 • Capitolul 10: Despre scamuri
  Ce este un scam? Cine poate fi victima unui scam? Cum identificăm un scammer? Cât de mult ne protejează un hardware wallet? Toate aceste întrebări își găsesc răspunsul în acest capitol. În plus, sunt prezentate diferite exemple de scamming realizate prin Opensea, email, Discord și altele.

Instructorul tău | Ionuț Brădean
Scrum Master | NFT Enthusiast
LinkedIn

Ionuț Brădean, creatorul acestui curs, este absolvent al programului Crypto Academy with Anthony Pompliano, al facultății de Electronică și Telecomunicații din UPT, România, și Scrum Master.